Livđe-levy

levynkansitekstit

Image credits Katja Lettinen
Livđe

Livđe on inarinsaamelaisten perinteinen laulutapa. Se nukkui sotien jälkeen noin viisikymmentä vuotta mutta on nyt elpymässä. Arkistojen äänitteet ovat livđen oppimisessa tärkeitä. Niistä löytyy esivanhempien livđejä, mutta ovat eläimet, linnut ja kalatkin saaneet livđejä.

Tämä levy on eläinten, lintujen ja Karhujen. Se on maailman ensimmäinen livđelevy.

Livđe: Anna Morottaja. Äänitys, miksaus ja masterointi: Mikkâl Morottaja, Inari. Painatus: Z-Trading, Helsinki. Kannen suunnittelu ja kuvataide: Katja Lettinen. Annan valokuvat: Ulla Isotalo. Anna Biittan arkistokuva: SKS, A.O.Väisänen. Tiedot suvusta: sukulaiset ja Anja Akujärven kirja Morottajan suku. Tiedot Anna Briittasta muusikkona: Marko Jousteen kirja Tullâčalmaaš kirdâččij.

KIITOKSET: Risto Blomster, Pirjo Mäkilä ja Hanna Tuomivaara Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta, Timo Piipponen Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkistosta, Jussa Koskinen, Mikkâl Morottaja, Katja Lettinen, Ulla Isotalo, Heli Huovinen, Matti Morottaja, Suvi King, Hans Morottaja, Janne Lappalainen, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Marko Jouste, Oula Guttorm, Koneen säätiö, Sopu-hanke, Irma-äiti

Anna Briitta Mattus. SKS, A.O.Väisänen.
Anna Briitta Mattus

Anna Briitta Mattus s. Morottaja (1884-1955) eli Menes-Antin Anna Briitta on arkistojen tärkein livđaaja. Hän livđasi 113 livđeä ja joikua arkistoihin vuosina 1911-1954. Niiden nauhoitusten ansiosta meille rakentuu kuva livđen musiikillisesta estetiikasta, esimerkiksi äänenkäytöstä. Lapsuutensa ja nuoruutensa Anna Briitta eli Menesjärven seudulla Inarissa ja oppi livđejä muun muassa Anna-mummoltaan ja veljiltään Matilta ja Pekalta. Hän oli mukana "lappalaiskaravaanin" kiertueella Saksassa, jossa Ernst Fisher äänitti häntä fonografilla. Niin päätyivät ensimmäiset inarinsaamelaiset äänet tallenteelle. Lapin sodan jaloista saamelaiset joutuivat evakkoon Pohjanmaalle. Sieltä Anna Briitta kävi Helsingissä livđaamassa tapahtumissa ja Armas Otto Väisäsen informanttina. Erkki Ala-Könni oli viimeinen, joka äänitti häntä.

Kuva: Anna Briitta Mattus. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, A.O.Väisänen.

Photo credits Ulla Isotalo
Anna Morottaja

Anna Morottaja (1969) on Anna Briittan veljen, livđentekijä Pekan pojantytär. Livđet eivät siirtyneet isoisältä Annan isälle, sillä isä-Pekka jäi orvoksi vain 8-vuotiaana. Isä-Pekka eli Karhu-Pekka oppi kyllä joikaamaan porohommissa. Karhu-Pekan tytär Anna myös oppi joikaamaan jo nuorena, mutta livđejä hän on opetellut arkistonauhoilta vasta aikuisena. Annat ovat ainakin 200 vuotta siirtäneet livđejä seuraaville sukupolville. Se tuli Karhu-Pekan Annankin osaksi. Hänen rakkautensa saamelaismusiikkia kohtaan on vienyt hänet arkistoihin oppimaan, lavalle esittämään sekä kielipesiin, kouluihin ja työpajoihin opettamaan. Hänelle livđen keskiössä on tunne. Kun livđe on lapsille tuttu eläin tai lintu, se syöpyy heidän sydämiinsä. Suvun livđejen oppiminen rakensi Annalle yhteyden ihmisiin, joita hän ei ole koskaan tavannut.

Livđe

1

Antti-äijih, Meniš-Antti 2:20

(Anna Morottajan isän isoisä Menes-Antti)

2

Kuobžâ 4:01

karhu

3

Matti-eehi, Meniš-Aanti Matti 2:29

(Anna Morottajan isoisän Matti-veli)

4

Čuhčá 1:42

(metso)

5

Antti-eehi, Meniš-Aanti Antti 2:13

(Anna Morottajan isoisän Antti-veli)

6

Kumppi (Arkkâdâhpäddi SKSÄ A 522/4) 2:28

(susi)

7

Kuobžâ-Piäkká, Meniš-Aanti Piäkká 2:13

(Anna Morottajan isoisä, Karhu-Pekka)

8

Čuánnjágâš (Arkkâdâhpäddi SKSÄ A 522/4) 1:09

(hanhi)

9

Meniš-Irján-iänui, Irján Mattii Irján 3:37

(Anna Morottajan isoisän eno, Menes-Yrjö)

10

Čuáđgi 2:38

(sotka eli telkkä)

11

Ristin-siäsá, Meniš-Aanti Ristin 4:41

(Anna Morottajan isoisän Kristiina-sisko)

12

Pähtinjargâ 3:28

(pahtaniemi, ehkä Muddusjärven Syrminiemessä)

13

Kuobžâ-Piäkká, Meniš-Aanti Piäká Piäkká 2:09

(Anna Morottajan isä, Karhu-Pekka)

14

Nuuvdi Aailâ Arto Pessi 2:58

(Nuutin ailin arton pessi, Pessi Koskinen)

15

Lodde lâi 3:23

(lintu oli)
Kappaleet 1-6 já 8-11 Anna Briitta Mattuksen arkistonauhojen mukaan. Kappale 7 Johan Högmanin arkistonauhan mukaan. Kappale 12 Jouni Aikion ja Aslak Jomppasen arkistonuottien mukaan. Kappaleet 13-14 sävel, sanat ja sovitus Anna Morottaja. Kappale 15 sävel ja sanat Jussa Koskinen, sovitus Anna Morottaja.
KYEL1
FIMX82100001~00015. Made in EU.
©&P Anna Morottaja 2021, All rights reserved.

Livđe-levy on saatavilla vain CD-formaatissa.

Tilaa levy tästä